Olet täällä

Kulttuuritoimi

Kärsämäki on tullut tunnetuksi mm. Paanukirkosta ja siellä järjestettävästä musiikkijuhlasta, Tarinaniskennän SM-kisoista ja nuorten kuvataiteilijoiden ARS Kärsämäki-näyttelystä. Vireä kulttuuritoiminta perustuu paljolti vapaaehtoistyöhön. Paikkakunnalla toimii useita aktiivisia kulttuuriyhdistyksiä, jotka järjestävät kesätapahtumien lisäksi myös muuta kulttuuritoimintaa. Osa kulttuuriyhdistyksistä perusti vuonna 2012 Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan, joka tuottaa nykyisin ostopalveluna kunnan kulttuuritoimen tehtävät. Osuuskunta on käynnistänyt taiteilijaresidenssitoimintaa vanhaan pappilaan ja Taidetalo Nahkurille ja toimii eurooppalaisen nuorten vapaaehtoispalvelun (EVS/Erasmus+) lähettävänä ja vastaanottavana organisaationa. Kansainväliset vieraat tuovat lisäväriä paikkakunnan kulttuurielämään.

Puitteita kulttuuritapahtumille tarjoavat mm. Kärsämäen Paanukirkko, Taidetalo Nahkuri, Konttilaan muodostunut perinnepiha, jossa sijaitsee nykyisin myös kotiseutumuseo, kirjasto sekä Frosteruksen koulun modernit tilat, eli Kärsämäki-sali (auditorio) ja liikuntasali, joissa on molemmissa nouseva katsomo.

Käy tutustumassa: Kulttuuriportaali (luonnos)

TAPAHTUMIA

  • Veteraanipäivä kunnan, seurakunnan ja veteraanijärjestöjen yhteistyönä
  • Kärsämäen Markkinat kesäkuun alussa
  • Kärsämäki Päivät heinäkuun alussa. Kaksi viikkoa kylien ja yhdistysten järjestämiä tapahtumia.
  • ARS Kärsämäki - nuorten kuvataiteilijoiden kesänäyttely
  • Akselin Soitto
  • Elämäntarinafestivaali
  • Musiikkia Paanukirkossa
  • Tarinoiden Yö syksyisin
  • Joulunavaus
  • Itsenäisyyspäivän juhla kunnan, seurakunnan ja veteraanijärjestöjen yhteistyönä

 

TIEDOTUS

 

KULTTUURITOIMIJOITA

 

KÄYNTIKOHTEITA

Taidetalo Nahkuri. Taidetalo sijaitsee Kärsämäen keskustassa, nelostien varressa (Keskuskatu 25).Taidetalo Nahkurissa järjestetään monenlaista kulttuuritoimintaa, kuten taidenäyttelyitä, taidetyöpajoja ja -kursseja. ARS Kärsämäki -nuorten taiteilijoiden kesänäyttely järjestetään perinteisesti kesä-heinäkuussa. Näyttely pidetään yleensä avoimena ryhmille ennakkovarauksella myös elokuussa.

Taidekoti Rito-Pirtti. Taidemaalari Juho Yli-Posson taiteilijakoti vanhalla Ritomäen kansakoululla noin 7 kilometriä Kärsämäeltä Kajaaniin päin. Avoinna vain ennakkovarauksella p. 040 544 2751.

Ateljeekoti Villa Havu
Avoinna vain ennakkovarauksella ryhmille.
Puh. 045 114 5702 / Pekka Luukkonen

Paanukirkko. Modernin puukirkon rakentamisessa noudatettiin tarkasti 1700-luvun rakentamismenetelmiä ja työtapoja. Kirkosta on muodostunut kansainvälistäkin kiinnostusta herättävä puuarkkitehtuuri- ja matkailu-nähtävyys. Paanukirkossa järjestetään kesällä jumalanpalveluksia, konsertteja ja yksityisiä tilaisuuksia.

Vanha pappila. Kattilakosken kulttuuriosuuskunta osti Kärsämäen vanhan pappilan ja vastaa kiinteistön ylläpidosta. Pappilassa järjestetään minenlaista toimintaa ja tapahtumia. Siellä toimii myös Taiteilijaresidenssi Frosterus. Taiteilijoiden lisäksi pappilassa asustaa osuuskunnan kansainvälisiä vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kärsämäen kirkko (tiekirkko). C. L. Engelin piirtämä kaunis, puinen ristikirkko on valmistunut v. 1842. Kirkko on avoinna päivittäin koko kesän ajan www.tiekirkot.fi

Suomen sodan muistomerkki on keskustaajamasta pohjoiseen, 4-tien varrella.

Hiihtomestari Aappo Luomajoen hautamuistomerkki hautausmaalla

Kotiseutumuseo vanhassa viljamakasiinissa. Museo siirrettiin tammikuussa 2012 vanhalta paikaltaan kirkon vierestä Konttilan perinnepihaan. Museo on avoinna kesäisin mm. Kärsämäki Päivien aikaan.

Museotie Saviselkä-Piippola

Saviselän kylämuseo Museotien varrella Saviselässä.

Luomajoen veljesten patsas: Hätämaantietäjä Juho Luomajoen ja hiihtäjä Aappo Luomajoen muistokivi Sydänmaankylässä.

Nurmesjärvi on kansainväliseen suojeluohjelmaan kuuluva lintujärvi Kärsämäen ja Pyhäjärven rajalla. Nurmesjärveen sekä Kärsämäen luontoon voi tutustua myös Pyhäjokialueen luontopaikkaoppaassa.

Kyläkeskus Syke. Sydänmaan kylän vanhalla koululla toimiva Kyläkeskus Syke tarjoaa majoituspalvelujen lisäksi monenlaisia aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia. Kyläkeskuksessa järjestetään tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden.